Vendula Pačesová

Soukromý blog autorky

Chicago

Říjen20

Na dovolené jsme se střídali o postel a o výběr restaurace. Dcera vybrala podnik s dvěma Michelinskými  hvězdami.

„To dáme.“ Nediskutuje.

Paní na hotelových rezervacích byla z naší volby překvapená.

„Wow, tam jsem nikdy nebyla!“ Pokřižovala se a úlisným hlasem zavolala do restaurace.

Ten večer se snažím vypadat jako dáma. Manžel jako pán a dcera jako dcera dámy. K poznání jsme, protože na snažení musí stačit zapnout knoflíček u košile a kraťasy vyměnit za společenský spodek. Jsme na dovolené, máme oblečení vhodné k opakovanému použití. Nechápu naše tři nacpané kufry?

Vystoupili jsme z taxíku u Michiganského jezera. Restaurace s plnou zahrádkou, s výhledem na vodu a živou atmosférou. Tam jsme nešli. Naproti, bez jakéhokoli poutače, byly naše dveře. Až zblízka se dala přečíst malá, zlatá písmenka. Krok do neznáma. Tři kroky dolů. Rozpačité kroky do vysoké gastronomie. Designové prvky  interiéru jasně vymezují chování hostů. Tady není prostor pro improvizaci. Všechno má své místo. I my máme své místo. Důstojně jdeme za důstojnou uvaděčkou na židle. Splnila svůj úkol a šla na čekanou. Toho večera šla třikrát. Všechno má i svůj čas. Po přednášce přinesl „smuteční“ průvod první chod. Tadááá. Na dřevěné kouli přilepený chips z kraba. Okamžitě nám naskakuje televizní reklama na McDonald´s o kostce ve skluzu. Lahev vína a obrázek zoufalého páru ze spotu nás posunuje do stavu bez studu. Do stavu usmívat se. Vysmívat se pomazaným a pokapaným talířům. Smát se drobkům  jídla vyskládaných do pyramid, oblouků a jiných tvarů. Kulinářským vrcholem byl pařátek kura s jednou zamotanou špagetou do tvaru hnízda. Asi pro toho holoubka.

„Na rybičky jsem ještě nechcal“

Hlásí manžel přítomnost akvária na toaletě a po česku mávne k formaci číšníků.  Veselí jsme i při placení. Doufáme, že nás to nepřejde. Měli dost příležitostí poznat, že jsme cizinci. Snad nás jiný mrav omluvil. Nepamatujeme si jedinou chuť, nepamatujeme si žádnou vůni. Těšili jsme se na snídani a skvělou americkou přípravu anglické slaniny s míchanými vejci.

Publikováno v rubrice Povídky

Email nebude zveřejněn

Ukázka webu

Váš komentář:

Jmenuji se Vendula, tedy vlastně Václava, ale tak mi říkají hlavně úředníci. Také mi tak říkala máma, když se na mě naštvala. Jméno jsem schytala po otci a prý jsem vlastně měla štěstí, že táta nebyl Josef.

Sebe jsem začala vnímat až s nástupem do první třídy. Nevím, jak je to možné, ale co bylo předtím, si prostě moc nepamatuji. Chodila jsem do vesnické jednotřídky. Pro můj vstup do vzdělávacího procesu byl tento systém výuky příjemný, neboť jsme se učili vždy jen chvíli z celé hodiny. Paní učitelka byla moje příbuzná, takže jsem ji mohla oslovovat „soudružko teto“.

Na druhý stupeň jsem dojížděla do nedalekého městečka, což bylo velké rozptýlení mého dětství. V naší obci totiž čas ubíhal velmi líně. V neděli se hrál fotbal, v létě přijely na náves kolotoče a někdy jsem recitovala v kulturáku. V tomto duchu probíhalo celé mé dospívání. Poprvé mě objal Tonda v malém vápně, chvíli poté, co mě faulem poslal k zemi. První pusu jsem dostala na řetízkovém kolotoči od páťáka Petra. Druhý den mi řekl, že se vsadil o plátko-vou žvýkačku. A mým prvním milencem byl Vilém pana Máchy.

Tušila jsem, že změna k lepšímu může nastat pouze přílivem peněz. Tak jsem šla do učení. A co jsem se v Praze naučila? Psát na stroji, obkreslovat technické výkresy, kouřit, pít pivo, chodit za školu… Dostavilo se všechno, co svět nabízel, jen peníze na šminky a cigárka nepřicházely.

Muselo tedy přijít rozhodnutí druhé: „Vendulo, ty musíš mít maturitu a ženicha.“ Poslechla jsem se a při práci v Kolbence začala studovat. Volba školy byla jednoduchá – střední průmyslová elekt-rotechnická. Proč? V celé třídě jsme byly jen dvě holky, takže „něco“ prostě přijít muselo. Přišlo, jmenoval se Pavel. Mým mužem se stal František.